Oranje Paal 8

Bomen kun je op allerlei manieren herkennen, onder andere aan hun schors, dat is de buitenkant van de stam. Iedere boomsoort heeft zijn eigen ‘soort’ schors. Van de eik is de schors ruw, van de populier is hij ook ruw maar weer heel anders dan die van de eik. Van de beuk is de schors bijna glad. Voel eens aan wat verschillende bomen, dan merk je de verschillen.


Niet alleen de schors, ook verschillen de bloemen, vruchten en bladeren. Echte kenners kunnen in de winter aan de knoppen  van de bomen de boomsoort herkennen. Dat lijkt moeilijker dan het is: als je met een bomengidsje thuis het park of het openbaar groen een paar keer in gaat kun jij het ook een beetje na verloop van tijd, al gaat en in het begin dan misschien maar om tien van die vele boomsoorten. Door te kijken zie je steeds meer: de lange spitse knoppen van de beuk, de pikzwarte knoppen van de es…

Bladeren zijn zowel de platte, best grote bladeren van de populier of eik maar ook de naalden van een spar en den.