Oranje Paal 4

Hier kun je zien dat je op de bodem van het vroegere IJsselmeer, de oude Zuiderzee, loopt: de grond ligt bezaaid met schelpen. De schelp is wat de botten voor mensen zijn: ze bieden stevigheid. Dieren met een schelp zijn weekdieren. Bij huisjesslakken (ook weekdieren) noem je het geen schelp maar een huisje.  

Het is best bijzonder om op de bodem van een oude zee te lopen. Je ervaart dat eigenlijk niet meer als je de oranje route in dit bos, tussen de hoge bomen, loopt maar als je dan zo’n schelpenverzameling ziet dan besef je het opeens weer even. De meeste schelpen die je ziet zijn van de Strandgaper; kijk voor meer informatie op ;

In Flevoland vind je, naast de schelpen, ook volop wrakken van schepen die vergaan zijn en vliegtuigen, met name uit Wereldoorlog II, die neergestort zijn. De wrakken worden aangegeven met bordjes op een paal. 

Na de drooglegging (Oostelijk Flevoland in 1957) is er een oude T Ford gevonden die, waarschijnlijk in een winter, zo’n honderd jaar geleden, door het ijs van de Zuiderzee is gezakt.