Oranje Paal 35


In de liggende boomstam zitten wat gaten die een grote bonte specht er ooit ingehakt heeft.
Een specht heeft oude(re) dode bomen nodig om zijn nest in te kunnen maken. Ook zit er onder het schors van dode bomen allerlei lekkers (in de ogen van de specht dan) zoals insecten en ander klein spul.

De nestgaten zijn niet gemaakt nadat de boom gevallen was maar daarvoor, toen de boom nog overeind stond. De grote bonte specht is in Lelystad en omgeving geen zeldzame vogel hoewel je ze zelden ziet. Ze zijn nogal schuw en het lijkt wel of ze voelen dat je kijkt, ze verschuilen zich dan snel aan de achterkant van de stam zodat je ze niet ziet. En zie je ze wel dan heb je, heel gewoon, geluk!

In strenge winters bezoeken ze wel eens voederplaatsen in tuinen, maar meestal zitten ze in parken en bossen. De bomen in het Belevenissenbos zijn inmiddels zo oud dat de grote bonte specht voldoen mogelijkheden heeft om er een nest in uit te hakken. Met een beetje geluk hoor je een specht hameren op de stam van een boom.