Oranje Paal 31

Je staat hier bij een gemaaltje met een vijzel. Op vaste tijden draait de vijzel rond en wordt water omhoog gebracht. Het water in het Zuigerplasbos is onderdeel van het watersysteem voor heel Lelystad. Stuwen en gemalen houden het waterpeil op de gewenste hoogte. De letters NAP ‘staan’ voor Nieuw Amsterdams Peil.

Kinderen vinden het leuk om een blad in de vijzel te gooien en te kijken hoe lang het duurt voor het blad boven uit de vijzel in het water terecht komt.

Is dit gemaal bedoeld om het waterpeil van Lelystad op niveau te houden, andere gemalen zijn in Flevoland nodig om het land, dat een stuk lager ligt dan het IJsselmeer, droog te houden. Deze gemalen vind je terug op de dijken tussen Flevoland en het IJsselmeer. Als die gemalen niet meer zouden werken zou Flevoland een paar meter onder water komen te liggen.

De peilschaal laat zien hoever je hier onder zeeniveau staat.