Oranje Paal 20

Misschien is het je al eerder opgevallen: het licht in het bos is steeds anders. Niet alleen de kleuren kunnen verschillen, ook de hoeveelheid licht. Het bladerdek van de ene boom of hoge struik laat veel meer licht door dan de andere. Hier, onder deze beuk, valt helemáál weinig licht. Ook onder sparren (hier en daar staat een sparrenbosje in het Zuigerplasbos) valt weinig licht. En waar weinig licht is groeien ook weinig planten!

Planten hebben licht nodig om te kunnen groeien. In hun bladeren maken ze voedsel en ook daarvoor is licht nodig (er wordt ook voedsel uit de grond opgenomen dat opgelost is in het water dat de plant via de wortels opneemt). Het is leuk om onderweg eens te kijken naar lichtverschillen en de plantengroei die daarbij hoort of die erdoor ontbreekt.

Gek, maar wel leuk, zo’n heuveltje in het vlakke, platte polderland. Het is geen natuurlijke heuvel, hij is speciaal gemaakt, maar daarom is hij niet minder grappig!
Een soort uitkijkpost maar dankzij de bomen kun je niet erg ver kijken