Oranje Paal 15

Niet alle dieren die in het bos langs de oranje route leven maken geluid. Slakken kruipen rond zonder dat je wat hoort. Wanneer je heel goede oren hebt kun je ze soms wél horen eten van een blaadje waarbij ze kleine ‘raspjes’ gebruiken. Echte tandjes hebben ze niet. Hier vind je huisjes van huisjesslakken, soms leeg, soms nog met een slakje erin. De huisjes zijn van kalk ‘gemaakt’. Voel ook eens aan het zachte groene mos dat je hier vindt.

Naast huisjesslakken leven er hier in het bos, maar ook in de meeste tuinen bij huis, naaktslakken, dus slakken zonder huisje. Huisjesslakken kunnen zich bij gevaar of bij droogte terugtrekken in hun huisje, de opening sluiten ze af met een taai slijmlaagje. naaktslakken zoeken in dat geval een plekje tussen plantenafval en kluiten aarde of iets dergelijks. Slakken worden actief als de luchtvochtigheid hoog is en tijdens een mals regenbuitje.

Opvallend is dat de huisjes (een beetje) van elkaar verschillen wat hun kleuren betreft. 

Op plekjes uit de felle zon, waar het niet te droog is, kunnen mossen groeien. Hier, bij paal 15, is zo’n geschikte plek. Als je goed kijkt zie je dat er verschillende mossoorten groeien. Een ideaal plekje voor een kabouterdorp (kabouters slapen graag op een bedje van zacht mos). Mossen bloeien niet zoals bloemen maar vormen sporen waaruit nieuwe mosplantjes kunnen groeien. Mos kan veel water absorberen.