Oranje Paal 13

We hebben het net even gehad over de wind die hier flink, en soms ongenadig, hard kan blazen. Niet iedere boom kan zoveel wind hebben en dat zie je hier. Je kunt hier heel goed een deel van de dikste wortels zien zitten. De dunne(re) zijn, door de harde wind tijdens het vallen van de boom, gewoon afgebroken en zitten nog in de grond. Ook hier zie je weer schelpen uit de tijd dat Flevoland nog IJsselmeer was.

Na iedere zware storm waaien er wel wat (en soms veel) bomen om. In een bos krijgen ze steun van elkaar, als er dan een paar bomen omwaaien verliezen anderen hun steun en gaan soms ook om. Vocht in de grond speelt ook een rol. Als het wekenlang regent raakt de grond doorweekt, de wortels verliezen hun grip en de kans op omvallen wordt groter.

Een omgevallen boom gaat niet altijd dood. Op de plek waar de kluit de grond raakt zitten soms nog wortels in de grond die de boom alsnog van vocht en voedsel kunnen voorzien.
Deze populier (grauwe abeel) is in november 2013 omgevallen.