Gele Paal 10

U komt hier weer bij een mountainbikeroute zoals op meerdere plekken van de route. Rechts ziet u de donkere, een beetje sombere silhouetten van de fijnsparren. Hier en daar staan er meer fijnsparren in het bos maar heel wat zijn er al verdwenen. 

Ze horen hier van nature eigenlijk niet thuis en met het ouder worden wordt de kans op omwaaien groter.
Fijnsparren bieden in de winter beschutting en bescherming, vooral aan vogels, onder de bomen schuilen, bij zware sneeuwval, ook wel reeën.

Wintergroen en bladverliezend.

Bomen die in de winter groen blijven noem je wintergroen. Ze verliezen wel wat, maar niet al hun blad (naalden zijn overigens ook bladeren). Loofbomen, met ‘echt’ blad, verliezen wél hun blad in de herfst.


Maar waarom eigenlijk?

Via het blad verdampen ze vocht, ook als de wortels door de vorst geen vocht meer opnemen. Als ze dan doorgaan met verdampen onttrekken ze vocht aan de plant en verdrogen ze uiteindelijk. Om dat te voorkomen valt hun blad.
De leerachtige naalden van de fijnspar verdampen nauwelijks vocht en daarom is het geen probleem dat ze aan de plant blijven zitten.